Wandelschoenen

Wandelen? Dat gaat helemaal over je schoenen. Met comfortabele, goed-passende schoenen is het beklimmen van die heuvel een fluitje van een cent. Je hebt er niet eens erg in hoe hard je voeten aan het werk zijn als je met je partner van de mooie uitzichten geniet.

Aan de andere kant, als je de verkeerde, slecht-passende schoenen aan hebt is het niet alleen een hel voor jou, maar worden je mede-wandelaars daar ook niet gelukkig van. Dus, voordat je er zelfs maar over denkt om die heuvels in  te trekken zorg je voor uitstekend schoeisel. Wie de schoen past...

Wat is er belangrijk voor goede wandelschoenen?

  1. Comfort. Het maakt niet uit wat de andere punten zijn waar je op moet letten, als je wandelschoenen niet lekker zitten doe je ze niet aan.
  2. De prijs. Het allerduurste is niet per se het allerbeste zijn. Kies een middenklasse qua prijs dan is het ook gemakkelijker om van schoen te veranderen als ze niet precies zijn wat je ervan verwachtte.
  3. Stijl. Wil je ze alleen gebruiken voor je wekelijkse wandeling of om met de hond te gaan wandelen? Of wil je met de allerlaatste mode meedoen? Je hebt synthetische wandelschoenen in alle kleuren van de regenboog en als je wilt zelfs met knoopjes en glitters.
  4. Duurzaamheid. Wandelschoenen die gemaakt zijn voor comfortabel wandelen gaan veel langer mee. Soms is het verstandig om ze te laten verzolen omdat ze al zo fijn ingelopen zijn. Dan is het beter om te betalen voor de reparatie in plaats van weer nieuwe aan te schaffen.
  5. Materiaal. Leer gaat lang mee en slijt lang niet zo hard. Over het algemeen zijn ze ook waterdicht (vooral na een behandeling). Het nadeel is dat leer niet zo goed ademt als synthetisch materiaal en dat het minder buigzaam is.

Wat is de beste wandelschoen?

Het hangt helemaal af van het soort wandeling wat je gaat doen.

  • Dagtochtjes op wandelroutes en paden. Als het mooi weer is zijn alle wandelpaden meestal goed begaanbaar met je gewone sportschoenen. Wil je wat beters dragen dan volstaan goedkope wandelschoenen. Die zijn flexibel en wegen niet veel; ze zijn meestal synthetisch. Ze zijn niet waterdicht (er zijn meestal wel wat plassen op de paden) en ze bieden geen steun aan je enkels.
  •  Buiten de paden en door de heuvels wandelen. Dan heb je echte wandelschoenen nodig. Ze bieden je bescherming tegen het verzwikken en verstuiken van je enkels. De middenzool is stijver maar toch nog flexibel. De zolen hebben profiel zodat je betere grip hebt. De meeste ongelukjes gebeuren bij de afdaling. Je partner mee naar beneden sleuren omdat je je aan hem vastgrijpt is niet erg bevorderlijk voor je vriendschap. Wandelschoenen hebben soms een rem (een apart stuk rubber) op de hak zitten waardoor je nog beter houvast hebt.
  • Backpacken. Als je gaat hiken met een rugzak heb je natuurlijk nog veel meer druk op je voeten. Backpackers schoenen zijn een stevigere vorm van wandelschoenen. De middenzool is steviger waardoor je meer steun hebt en de zool heeft een dieper profiel. Kies een schoen met een breed profiel zodat de modder er niet in blijft hangen. Je hebt al genoeg gewicht te dragen zonder die extra ponden modder aan je schoenen.
  • Bergtochten en winter wandelingen. Bergbeklimmersschoenen zijn de industriële versie van wandelschoenen. Ze zijn sterk, goed gevoerd en je kunt er ijshaken op zetten om over sneeuw en ijs te lopen. Over het algemeen zijn ze te lomp en zwaar om ze voor iets anders te gebruiken dan serieuze wintertochten.

Voetnoten

Zoek even op wat de fabrikant je aanbeveelt voor wat betreft de verzorging van je wandelschoenen. Volg dat op en je hebt jarenlang plezier van je schoenen. Zorg er ook voor dat je de juiste sokken draagt om je voeten te beschermen. Wol, en specifiek merinowol is het beste. Katoenen sokken houden vocht vast waardoor je natte voeten krijgt en dus blaren. Sokken moeten ook goed passen, anders krijg je ook blaren (en wie zit daar nou op te kijken?). Teennagels moeten geknipt zijn en geïrriteerde plekken kun je beschermen met speciale pleisters.

Soldaten kennen een gezegde: "Zorg goed voor je voeten dan zorgen je voeten voor jou." Dat geldt zeker ook voor je wandelschoenen.

Gerelateerde tags :

Wandelschoenen Schoenen
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language