Waarom zou je een fietspartner zoeken

Lange afstanden in je eentje fietsen kan lichamelijk en geestelijk erg zwaar zijn. Daarom zoeken de meeste mensen iemand die bereid is om samen met jou vroeg op te staan om een rit te gaan maken of de middag vrijmaken om met je op fietsavontuur te gaan. Het is geweldig om een fietspartner te hebben die dezelfde interesses deelt, beschikbaar is en dichtbij genoeg woont dat je samen je fietsliefhebberij kunt beoefenen. Laten we eens kijken waarom dat belangrijk is.

Wielrennen is de meest verbreide vorm van fietsen voor ontspanning. Het gebeurt meestal op verharde wegen – zoals in de stad, op de weg en in het park. Het is een gemakkelijke manier om gezond te blijven en het omvat zowel recreatief- en wedstrijdfietsen als het dagelijkse fietsen naar werk of school. Wielrenners en fietsers moeten zich ook aan de verkeersregels houden en worden in het verkeer beschouwd als een voertuig. Maar, het maakt niet uit of je een professionele wielrenner bent of een recreatie-fietser, als je een fietsmaatje vindt, wordt het nog veel leuker om je sport te beoefenen. Niet alleen maak je zo meer vrienden, maar je hebt vaker de kans om op pad te gaan en je wordt op den duur ook nog gezonder omdat je vaker fietst.

De sleutel tot je succes is het vinden van een maatje

Wielrenners racen met een team van partners die ze gemotiveerd houden en die ze constant uitdagen tot betere prestaties. Het fietsen met een maatje kan ook jouw training intensiever maken en je resultaten verbeteren. Vind vandaag nog je nieuwe fietspartner en je trainingsschema verbetert al meteen vanaf dag één. Wielrennen en voor je plezier fietsen lenen zich uitstekend om een geweldige fietspartner te hebben; het helpt je echt om een atletisch en sociaal netwerk te maken en te onderhouden. Als je urenlang fietst om in vorm te raken en om te trainen voor een race, dan wil je op den duur echt wel wat (stimulerend) gezelschap hebben.

Klein speelgoedautootje en fiets

De voordelen van het vinden van een fietsmaatje

Een van de grootste voordelen van fietsen is dat je kunt samenwerken en toch uitstekende resultaten kunt bereiken. Sterker nog, je kunt het gevoel hebben dat je minder hard hoeft te werken  terwijl je in werkelijkheid harder gaat dan normaal! Dit, op het eerste oog onmogelijke, tegenstrijdige fenomeen staat bekend als ‘drаftіng’ (meetrekken) іn de fietswereld. Om te kunnen ‘draften‘ rijd je met je voorste wiel zo dicht mogelijk bij het achterste wiel van je partner, zonder dat wiel aan te raken. Op deze manier vangt de partner vooraan het meeste van de wind op waardoor jij sneller kunt trappen. Met dezelfde of minder moeite. Jij en je fietsmaatje wisselen regelmatig van positie, net als trekvogels, om elkaar de kans te geven wat bij te komen. Je kunt ook een hele groep bij elkaar hebben waardoor nog meer fietsers profijt kunnen hebben van dit fenomeen en waardoor je het vrijetijdsfietsen naar een hoger niveau brengt. Terwijl ‘drafting’ voornamelijk gebruikt wordt door professionals, is er geen reden om het ook te leren en te gebruiken als je gewoon even gaat fietsen voor de lol.

Grote groep van fietspartners

Hoe kun je een fietspartner vinden?

Door in je buurt en ook online te netwerken kun je een fietspartner vinden die jouw doelstelling deelt en op hetzelfde niveau fietst. We weten allemaal dat die eerste ontmoeting maar lastig is, maar bijt je er doorheen, maak kennis met elkaar en als je dan eenmaal je nieuwe fietsmaatje leert kennen zullen jullie daar allebei heel blij mee zijn. Je kunt snel een heleboel mensen vinden met dezelfde interesses, vaardigheden en beschikbaarheid.

Netwerken via het internet, zoals met Sportpartner.nl is de beste manier om een fietsmaatje te vinden. Je had misschien nooit gedacht dat je dit ooit zou doen, op zoek naar verder fietsplezier, maar het werkt echt! 

Ben je op zoek naar een bepaald soort fietser?

Je fietsmaatje hoeft niet van hetzelfde niveau te zijn als je zelf bent. Het is zelfs zo dat het best gunstig is als hij of zij beter is dan jij, want dan kun je jezelf aan hem of haar optrekken omdat je immers niet achter wilt blijven. Je kunt met een paar verschillende partners gaan fietsen om te kijken wat het beste bij je past. Over het algemeen is een beetje niveauverschil geen onoverkomelijke hindernis. Belangrijker is het dat je prettig met elkaar om kunt gaan, leuk met elkaar kunt praten. Als puntje bij paaltje komt gaat het over jou, de weg en je partner – als het niet klikt dan is je partner niet zo gemakkelijk te vervangen als een slappe band. Hebben jullie elkaar eenmaal gevonden, besluit dan waar en wanneer je wilt gaan trainen. Begin met het opzetten van een route.

Fietsen als speelgoed - groep fietsers. Fietspartner.

Als je grootse plannen hebt…

Wielrennen is het langste onderdeel van een triatlon. Als je een sterke fietser bent, maak je meestal een goede totale tijd. Helaas mag je in een triatlon geen gebruik maken van ‘drafting’, net zomin als bij een tijdrit. Je moet dus ook leren om goed alleen te kunnen fietsen. Dat wil niet zeggen ‘in je eentje’, want je kunt ook samen werken aan je ritme en vaardigheid. Je fietst dan gewoon naast elkaar of een eindje achter elkaar, zonder dat je profiteert van de luwte van je voorganger. Als het weer verschrikkelijk slecht is of je hebt gewoon weinig tijd, dan is ‘spinfietsen’ ook een geweldige manier om te trainen op de fiets. Let op dat je dit niet teveel doet, want binnen op een spinfiets is toch wel heel wat anders dan buiten op de weg. Wissel het gewoon regelmatig af.

Tenslotte, nog een hint voor wat betreft de triatlon. Je bloedcirculatie is anders wanneer je fietst dan wanneer je loopt. Als je van de fiets afspringt zijn je benen een beetje rubberachtig. Neem de tijd om ook dit onderdeel een paar keer te oefenen. 

Wielrennen. Twee fietspartners.
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language