Waar komt Hiphop als dansstijl vandaan?

Of je nou kind bent of volwassene, in de stad of op het platteland woont, rijk of arm bent, iedereen houdt van hiphop. De scherpe randjes en complexe beat zorgen voor een uitdaging. Wat begon als een modegril onder stadsjongeren, groeide uit tot een van de populairste dansstijlen ter wereld. Hoe is hiphop zover gekomen en waarom eigenlijk?

Veel mensen denken dat hiphop uit de jaren tachtig stamt, maar in de late jaren ’60 en begin jaren ’70 was deze stijl al bekend. De aardse bewegingen en de ingewikkelde ritmes van de Afrikaanse dans, maakten hiphop tot een ‘dans voor de mensen’. Ook zonder professionele dansopleiding kon iedereen zich uiten door te dansen op de straat. Met de toename van het aantal hiphoppers, kwam het wedstrijdelement vanzelf.

Veel mensen claimen dat deze *dansstijl* in New York begon, maar in werkelijkheid begon de stijl aan beide kusten van Amerika.

Invloed van de Oostkust

De geboorte van hiphop wordt door veel mensen toegedicht aan Kool DJ Herc. Deze Jamaicaanse jongen verhuisde in de late jaren ’60 naar New York. Hij was de eerste dj die met twee platenspelers tegelijk muziek maakte, wat het fundament van hiphop werd. Om de dansers op straat tegemoet te komen, draaide hij muziek waarop langer gedanst kon worden.

Invloed van de Westkust

Terwijl de Oostkustdansers genoten van het ritme van de nieuwe muziek van dj’s als Kool DJ Herc, ontstond aan de westkust een andere dansvorm die tegemoet kwam aan de behoeftes van de massa. De robots in de populaire films inspireerden invloedrijke dansers. Boogaloo Sam kwam met de fameuze ‘pop’ bewegingen, ook wel bekend als electric boogie en Don Campellock ontwikkelde de ‘locking’. Beide technieken zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het hedendaagse hiphop.

Deze drie stijlen zorgden samen voor de hiphop die we kennen in de 21ste eeuw. Het is een vorm van kunst voor gewone mensen, die blijft uitbreiden en innoveren onder invloed van bijvoorbeeld swing en jazz.

Hiphop blijft zich ontwikkelen

Hiphop was in de jaren ’80 en ’90 op zijn hoogtepunt toen er steeds informele wedstrijden overal ter wereld plaatsvonden. De dance-offs werden op straat of in gymzalen gehouden. Sommige wedstrijden waren gepland, anderen kwamen spontaan op. Groepen die samen dansten maakten plaats voor de twee beste dansers voor een onderlinge strijd. Later werd deze dansvorm door dansscholen opgepakt en er kwamen lessen in hiphop. Vervolgens werden speciale clubs geopend met optredens. Via advertenties werd het publiek van wedstrijden die ze konden bijwonen, op de hoogte gebracht.

Hiphop in de 21e eeuw

Hiphop is uitgegroeid tot een gevestigde dansstijl waarin je in alle dansscholen les kunt krijgen. Het is een reguliere stijl geworden. In clubs worden nog steeds wedstrijden gehouden en je ziet deze stijl ook op de gevestigde podia, muziekvideo’s, in films en op tv. Dansshows zoals So you think you can dance? hielpen om het publiek vertrouwder met deze stijl te maken.

Liefhebbers klagen vaak over de hiphop op MTV, dit zou niet de originele hiphop zijn, maar meer ‘dansen op popmuziek’. In werkelijkheid bestaan er veel afsplitsingen van hiphop die wel binnen de context blijven. Clowing, krumping, breaking, locking en popping zijn allemaal anders maar ze zijn wel allemaal een vorm van hiphop.

Hiphop dansers treden op

Waarom hiphop nog steeds populair is

Waarom houden mensen nog steeds van hiphop, meer dan ooit?

Hiphop spreekt iedereen aan. Het begon als een dansstijl voor de gewone man en dat is het ook gebleven. Klassieke dans is alleen voorbehouden aan mensen met de juiste leeftijd en het juiste lichaam, maar hiphop is voor iedereen toegankelijk. Hoe jong of oud je ook bent, als je bereid bent om te trainen, dan kan ook jij dansen in een club of op een podium.

Doordat hiphop door gewone mensen en door bekenden wordt beoefend, spreekt het iedereen aan. Eigenlijk heeft iedereen weleens een uitvoering van hiphop gezien, op tv of in een lokale discotheek.

Hiphop is ontzettend leuk om te doen, maar ook om naar te kijken. Niemand ontkomt aan de vloeiende bewegingen en explosieve moves die je ogen naar zich toe trekken. Dat maakt dat hiphop de populairste dansstijl is en blijft.

...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language