Waar je aan moet denken voordat je gaat vissen

Zolang als mensen zich kunnen heugen is vissen een belangrijk onderdeel geweest van het bestaan. Eerst uit noodzaak, om te overleven, later zowel commerciëel als voor het plezier. Je kunt vissen zolang er maar water is; in de zee, langs de sloot, zowel in de zomer als in de winter. Liefhebbers vinden altijd wel een plekje en de tijd om hun hengel uit te werpen.

Er komt toch wel het een en ander kijken voordat je dat lijntje met aas in de sloot of rivier kunt gooien. Je dient wel voorbereid te zijn. Het is goed om aan de volgende dingen te denken zodat je niet alleen een fijne visdag hebt, maar ook niet met lege handen thuiskomt.

Wat is jouw stijl van vissen?

Ga je vliegvissen? Speervissen? Aasvissen? Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. De lijst is nog veel langer. Bedenk op welke manier je wilt gaan vissen voordat je echt een weekend ergens naar toe gaat om te gaan vissen. Dan heb je tijd voor twee heel belangrijke dingen:

  1. Zeker maken dat het wettelijk is toegestaan.

  2. Ervoor zorgen dat je het juiste vismateriaal hebt.

Kies de vorm van vissen die bij je past

Breng de juiste hengel mee

Voor speervissen heb je geen hengel nodig, maar anders maakt het veel verschil met wat voor soort hengel je op pad gaat. In de branding vissen met een vlieghengel zal erg komisch zijn om naar te kijken maar ik denk dat je niet veel vis mee naar huis zult brengen, tenzij de visboer zijn kraam nog open heeft.

Afhankelijk van waar je wilt gaan vissen en wat je graag zou vangen, is het verstandig om met iemand die je vertrouwt te overleggen wat voor soort hengel je nodig hebt. Als je niemand kent die vaak gaat vissen, stap dan binnen bij je lokale hengelsportzaak en bespreek je plannen met de pro.

Breng de juiste hengel mee

Heb je het goede aas?

Er zijn vissen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in die worm aan je haak. Verschillende soorten vis reageren anders op meerdere soorten lokaas.

Als je niet bekend bent met de omgeving waar je wilt gaan vissen, kun je het beste een aaswinkel opzoeken in de buurt van je visplek en daar aas, kunstaas of vliegen kopen zodat je weet dat je het juiste aas hebt voor de lokale vis-bevolking.

Het maakt alle verschil uit om te weten waar de vissen in bijten, vooral op die specifieke plek. Het maakt of breekt je kans op die ene grote vangst.

Heb je het goede aas?

Hoe laat wil je gaan vissen?

Je vindt het zelf misschien het plezierigste om midden op de dag je hengel uit te gooien, maar daar trekken de vissen zich niets van aan. Over de hele wereld eten de meeste vissen hun maaltijden rond zonsopgang en zonsondergang, dus dan heb je echt de beste kans dat ze interesse tonen in je aas en ook daadwerkelijk bijten.

Hoe laat wil je gaan vissen?

De juiste vergunning

Nou nog even over het papierwerk. Op veel plaatsen heb je een visvergunning nodig voordat je je hengel uit mag werpen. Zelfs al ben je van plan om ze weer terug te gooien, zoals met karperen. We vinden het allemaal vervelend om te moeten betalen – zeker aan de regering – maar het geld van die vergunningen gaat meestal terug naar het onderhoud en beheer van de visgebieden. Je hebt er dus zelf plezier van.

De juiste vergunning

Veilig vissen

Elk jaar raken een heleboel vissers gewond – en soms sterven ze zelfs – terwijl ze aan het vissen zijn. Gekartelde haken, springende vissen en vlijmscherpe messen kunnen allemaal schade aanrichten als je niet voorzichtig bent.

Vooral als je gaat zeevissen en het water wordt onstuimig of als de stroom je wegsleurt, is het opletten geblazen. Een dek wordt al snel glad en het is geen luxe om een reddingsvest te dragen. Ga in ieder geval nooit ergens heen zonder dat je iemand hebt laten weten waar je je hengel uit gaat werpen voor een ontspannen dagje vissen.

Veilig vissen

Gerelateerde tags :

Vissen Aas
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language