Tennissen op een hardcourt – hoezo anders?

De Australian Open is weer net achter de rug. Mannen en vrouwen van een hoog tennis niveau zijn weer verslagen en Serena Williams en Novak Djokovic hebben weer gezegevierd. Waarom zij en niet de andere sterren? Een opmerking die vaak gehoord wordt tijdens de interviews is: "Hardcourts zijn niet mijn favoriete speeloppervlakte."

Waarom zou er zoveel verschil zijn in wie er kampioen wordt voor wat betreft de ondergrond van een tennisbaan? Waarom denk je 'gras' bij Roger Federer en 'klei' bij Rafael Nadal?

Hardcourt tennis

Wat is er zo bijzonder aan hardcourts?

De meeste hardcourts bestaan uit verschillende lagen. De onderste laag is vaak beton of asfalt. Dit bepaalt dat de bal snel en hoog weg kaatst. De laag die daaroverheen aangebracht is en wat we dus zien, is een synthetische/acryl laag. De kleur is alleen kosmetisch. Het varieert van groen tot blauw en paars, soms zelfs rood. Ze zijn allemaal even hard, hebben geen schokdemping en daarom spelen ze snel. Dat maakt hardcourts bij uitstek geschikt voor spelers met een geweldige opslag en voor spelers met een voorkeur voor topspin.

Tennisbanen met een harde ondergrond vergen bijna geen onderhoud in vergelijking met gras- en gravelbanen.

Heb je een andere speeluitrusting nodig voor een andere speelstijl?

Als je je tennisspel serieus neemt dan zijn er een paar dingen die je aan moet passen als je op een hardcourt speelt.

Doordat het spel sneller gaat op de hardcourt, ondergaat de bal minder weerstand als 'ie op de grond kaatst en moet daardoor veerkrachtig genoeg zijn om de voortdurende kracht van de impact te weerstaan.

Het merk van de bal maakt niet zoveel verschil uit; Wilson, Dunlop of Penn, zijn alle drie tennisbal fabrikanten die hetzelfde onderscheid maken voor hun product. Voor Tretorn ballen is het een ander verhaal. Zij verkopen voornamelijk drukloze tennisballen die als enige voordeel hebben dat ze lang meegaan.

Als je op hardcourts speelt kun je het beste kiezen voor professionele kwaliteit tennisballen. Dit in tegenstelling tot de 'Championship' of 'Recreatie' varianten.

Bij de Australian Open en de US Open gebruiken ze meestal de Wilson Professional tennisballen, omdat die ontworpen zijn om wat langzamer door de lucht te gaan en wat minder hoog te kaatsen, wat een goede tegenbalans is voor de natuurlijke eigenschappen van de hardcourt tennisbaan.

Tennisbal op een hardcourt

Heb ik speciale kleding nodig als ik op een hardcourt speel?

Andere kleding niet zozeer, maar ik zou je aanraden om eens goed naar je schoeisel te kijken. Op een hardcourt is dat erg belangrijk. Nadat je de juiste tennisballen hebt aangeschaft ga je op zoek naar een paar goede hardcourt tennis schoenen.

Voor tennisballen maakt het niet zoveel uit, maar wat schoenen betreft hangt er veel af van je persoonlijke voorkeur én van wat jouw voeten nodig hebben. Een hardcourt is veelal hetzelfde (met wat kleine afwijkingen) maar iedereen heeft andere voeten, die verschillende eisen stellen aan de specifieke tennisschoen.

Wat absoluut het eerste is waar je naar moet kijken is dat de schoen een goede, dikke, verende zool heeft. Géén hardloopschoen, die zolen slijt je binnen een week weg op een harde tennisbaan, maar een schoen met een goed, zacht voetbed voor het verminderen van de impact van elke stap op de hardcourts.

Dat voetbed moet ook stevig zijn, want je voet draait constant in je schoen. Elke plotselinge stop en elke afzet om naar de bal te sprinten geven een goede workout aan je voeten en daardoor ook aan de binnen- en buitenzolen van je schoenen. De beste combinatie is dus een zachte schoen van binnen en een stevige buitenzool voor comfortabel tennissen op de hardcourt.

Ik ben er klaar voor, maar welke speelstijl zou ik kiezen?

Als je een serieuze speler bent, op elk niveau, dan is er verschil van speelstijl, afhankelijk van de ondergrond van de baan waar je op speelt.

Op een hardcourt profiteer je van een harde opslag en een sterke forehand. Voor spelers die op dat niveau tennissen, is een serve-en-volley tactiek ook goed uitvoerbaar op een hardcourt. Vooral als die een betonnen ondergrond heeft. De snelheid van het spel, gecombineerd met de serve-en-volley geeft je tegenstander nog minder tijd om op de bal te reageren.

Een agressieve aanvallende speler is helemaal thuis op een hardcourt. Dus amateur spelers, of beginners die voor de lol spelen, bereid je voor op een goede workout! Op een hardcourt spelen geeft je een betere workout voor je voeten en benen én voor je armen dan op elke andere soort tennisbaan.

Veel plezier, sla hard en verwacht de bal nog harder terug.

...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language