Ken je de spelregels van tennis?

Op het eerste gezicht is tennis een simpel spel. Er zijn 2 of 4 spelers, een bal (nou vooruit dan - 3), een net en een rechthoekig veld waar de bal in moet landen. De bal mag maar een keer kaatsen voordat je hem terugslaat en wie het eerste de meeste punten heeft gehaald, wint. Klaar. Ha, zo gemakkelijk is dat niet! Er zijn in tennis een heleboel regels en voorschriften. Dan is er ook nog zoiets als een boekje met aanwijzingen om die regels uit te leggen voor het geval er discussie over bestaat.

Nou, dat klinkt nogal ingewikkeld! Maar, maak je geen zorgen. Er zijn verschillende enquètes geweest waaruit bleek dat zelfs de topspelers niet altijd de antwoorden wisten van vrij veel voorkomende vragen. Niet helemaal eerlijk, want zij spelen altijd met een scheidsrechter erbij die de regels wel moet kennen. Maar goed, wij dienen toch een beetje op de hoogte te zijn van de grondbeginselen.

We zullen eens kijken naar een paar van die obscure en minst-begrepen regels van dit koninklijke spel.

In bijna alle sporten wordt er begonnen met het opgooien van een muntje om te bepalen wie er mag beginnen. In tennis doe je dat vaak met het racquet. Wist je dat de winnaar dan drie keuzes heeft? De meeste spelers weten dat ze keuze hebben uit: 1. Je mag serveren of ontvangen, 2. Je mag kiezen aan welke kant van de baan je begint met spelen. De derde keuze die je hebt, is dat je de ander mag laten kiezen! Weer wat geleerd.

Oei! Is dat mijn punt of het jouwe?

De woorden "let" en "uit" vliegen nogal eens over de tennisbaan. De meeste mensen weten wel wat dat betekent maar er wordt vaak over gestreden of dat wel of niet het geval is. Het is in ieder geval duidelijk wat er bedoeld wordt.

Wat heel veel spelers niet (meer) weten is hoe het nou zit als de bal een speler raakt voordat 'ie op de grond kaatst. Missschien weten ze dan nog wel dat het punt dan gaat naar degene die de bal geslagen heeft, maar hoe zit het nou als die persoon achter de basislijn staat? Buiten het speelveld dus?

Er zijn spelers die de bal zelfs expres vangen als ze zien dat hij uit gaat, dan netjes "Uit!" roepen en het punt claimen. Dat is dus fout. Volgens de regels MOET de bal eerst de grond raken voordat hij 'uit' geroepen mag worden.

Dus slaat je tegenstander de bal hard en lijkt het erop dat 'ie uit gaat, dan moet je hem laten gaan, anders is het punt voor degene die de bal geslagen heeft. Lastig hè? Maar dat is de regel:)

Oei! Is dat mijn punt of het jouwe?

Aan welke kant van het net wordt het punt gespeeld?

De bal wordt naar jou geslagen en je geeft er een geweldig effect aan, zodanig dat de bal nèt over het net valt en met een sierlijk boogje weer terugvalt aan jouw kant van het net. Je tegenstander duikt naar het net, raakt de bal aan voordat 'ie op de grond valt, maar reikt met zijn racquet over het net. Hij raakt het net niet aan. Zijn kleding of racquet raakt het net niet aan. Dat is belangrijk. Want nu wint hij het punt! Als hij op welke manier dan ook het net aangeraakt had, was hij het punt kwijt.

Dat is de ENIGE situatie in het hele spel van tennis wanneer een speler technisch gesproken aan jouw kant van het net mag komen tijdens het spel.

Als je de volgende keer gaat tennissen, vraag eens aan de anderen of zij bekend zijn met deze drie regels. Het is altijd leuk om weer net iets meer te weten van je favoriete spel. En wie weet, misschien overkomt het je dat je één van die regels nodig hebt bij je volgende partijtje.

Aan welke kant van het net wordt het punt gespeeld?
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language