Kan golf in zijn huidige vorm, nieuw publiek aantrekken en vasthouden?

In 2016 zal golf terugkeren op de Olympische Spelen. Voor de eerste keer sinds 1904 staat deze sport weer op het Olympische programma. De wedstrijden zullen voor mannen en vrouwen over de traditionele 72-holes gaan en worden gespeeld over een periode van vier dagen.

Deze terugkeer is een duidelijk teken dat golf steeds populairder wordt en daarmee wordt de sport ook in commercieel opzicht steeds aantrekkelijker voor adverteerders. Dat brengt wel een aantal vragen naar boven over wat de toekomst van de sport nu is en hoe die eruit zou moeten zien.

Golf is een trage sport, daar zijn we het snel over eens. Het lijkt vaak alsof er weinig gebeurd. Na drie-en-een-halve dag ontdek je dat de wedstrijd kan eindigen met meerdere spelers met dezelfde score. Er zijn dan wel play-offs, dat zijn een aantal spannende holes waar alles op het spel staat. Dat zorgt er weer voor dat je je afvraagt

Golfterrein in de ondergaande zon

Kan golf in zijn huidige vorm, nieuw publiek aantrekken en vasthouden?

We kunnen kort zijn, het antwoord daarop is ‘nee’. De sport is dan wel populair, maar alleen onder mensen die de spelregels kennen en dat zijn vooral mensen die golf zelf beoefenen.

Maar stel dat golf een voorbeeld neemt aan de ontwikkeling van cricket in de afgelopen jaren?

Zie jij het ook voor je dat er golftoernooien van één dag worden gehouden? Hoe vaak zou dan een onbekende golfer aan de leiding staan aan het einde van de eerste dag? Stel dat dat de enige kans was die je zou hebben..

Mijn idee is om een soort Eredivisie voor golf op te zetten met iedere week een wedstrijd over 18  holes. Alleen de eerste vijf plaatsen leveren punten op, zoiets als bij de Formule 1. Het veld zou wel heel klein zijn, zoiets als de top 10 van de wereld of de top 10 van Europa en de top 10 van de VS met een eindejaars golftoernooi om de uiteindelijke winnaar te bepalen.

Tegenwoordig is alles instant, direct beschikbaar en vooral digitaal. Mensen zijn voortdurend onderweg. Voor beginners zou er een cursus op een par-3  moeten komen. Als er dan holes komen die technisch lastig zijn, waarbij dat de hindernis is en niet de grote afstanden die overbrugt moeten worden. Ik heb het hier niet over een hole voor een 9-ijzer club of een course voor een putter, maar een parcours dat uitdagend is voor de spelers en tegelijk meer actie biedt voor het publiek.

Golf kan veel verschillende kanten op in zijn ontwikkeling, dat komt vooral doordat de golfwereld vrij statisch bleef in de afgelopen jaren. Het is nog steeds een populaire sport, maar sommige dingen zijn niet meer van deze tijd. Dat leidt onvermijdelijk tot veranderingen binnen de sport om te overleven.

Dat zal niet meer gebeuren voor de Olympische Spelen van 2016, maar binnen vijf jaar verwacht ik wel de eerste aanpassingen te zien.

Golfer slaat af

Voor het overleven is verandering noodzakelijk

Iedereen moet zich voortdurend aanpassen aan de veranderende wereld. Anders dreigen we verouderd en achterhaald te raken.

Golf hoeft deze zelfde weg niet te bewandelen, maar om ook het jonge publiek te trekken en te blijven groeien, moet er wel dingen veranderen. We willen toch dat ook de jongeren een golfclub pakken.

Cricket is het grote voorbeeld. Dat veranderde tegen alle verwachtingen in. Het spel is veranderd en we hebben nu de 20/20, de Indische Premier League en de Australische Big Bash League.

Dat moet voor golf ook kunnen en nu is daar de tijd voor. We zien een verandering in de topspelers. Nu zijn dat Woods, Mickleson, Els en Singh. Deze golftop is nu in de bloei van zijn tijd. Dit is het perfecte moment om de sport een flinke en, laten we dat maar elkaar toegeven, verlate make-over te geven.

Als dat goed gebeurd, zal het de prestige van de traditionele vierdaagse toernooien alleen maar doen toenemen. Deze Grand Slams komen op een voetstuk te staan, net als bij tennis het geval is. Dat zorgt voor meer competitie, op alle gebieden.

De Ryder Cup zou een terugkerend evenement zijn, we zijn toch allemaal dol op een spelletje ‘wij tegen zij’.

...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language