Heerlijke snacks voor onderweg tijdens je wandelingen

Ben jij een van die mensen die naar een chocoladereep grijpt als je moe wordt op een lange wandeling? Ik moet toegeven dat ik dat ook deed voordat ik de heerlijke, veel interessantere, onderstaande alternatieven ontdekte. Het probleem is dat de chocolade je een geweldige energiestoot geeft, wat heel goed is, maar dat die gevolgd wordt door een dip, een verlaging van je glucose in je bloed, wat slecht is, en waardoor je je nog veel zwakker en futlozer voelt. Dus, jammer genoeg, is chocolade eten het slechtste wat je kunt doen, tenzij je het combineert met iets anders – sorry dat ik je dit slechte nieuws kom brengen! Maar ik denk dat je me misschien wel kunt vergeven als je een paar van de volgende recepten uitprobeert.

 

Wat je graag wilt hebben is een constante toevoer van energie tijdens je wandeling en de beste manier om dat te bereiken is door het knabbelen van voedsel wat de energie langzaam vrijgeeft – en dat betekent dan specifiek; langzaam verteerbare koolhydraten zoals volle granen of voedsel rijk aan proteïne zoals noten, zaden of vlees. Het is de combinatie van deze “snelle energie” hapjes zoals suiker, gedroogd fruit en ja hoor, zelfs chocolade, die je de energiestoot geven om over je dip heen te komen, maar dan tegelijk ook een constante stroom van energie leveren zonder die glucosedip waar we het over hadden. Daarom zijn combinaties zoals trailmix en studentenhaver zo effectief.

 

De onderstaande recepten combineren deze ingrediënten om je snacks te geven die je op de been houden. Het is een goede afwisseling van de ontbijtrepen die je kunt kopen en beslist veel beter voor je dan de chocoladerepen. Als je niet van zoet houdt dan zijn er ook een paar hartige keuzes. En je hoeft voor het maken van al deze snacks niet eens een goede kok te zijn!

Ongebakken Noot-Appel Repen

Recepten

Ongebakken Noot-Appel Repen

 

350 gram fijngesneden gedroogde appel

230 gram gehakte gedroogde dadels

½ eetlepel honing

1 eetlepel gemixte kruiden

120 gram geroosterde pecannoten

120 gram gedroogde kokosnoot

 

Meng alle ingrediënten, behalve de kokos, door elkaar in de keukenmachine. Verdeel het mengsel in porties en rol elke portie in de vorm van een worstje of vinger. Rol dat door de kokos en verpak elke reep in een stukje plasticfolie. Bewaar het op een koele plek.

Knapperige Gekruide Kikkererwten

2 blikjes uitgelekte kikkererwten

2 eetlepels plantaardige olie

1 eetlepel komijn

1/2 eetlepel paprika

1/2 theelepeltje zout

 

Verhit de oven tot 180 C. Doe alle ingrediënten in een schaal en meng ze door elkaar totdat alle kikkererwten goed bedekt zijn. Leg de kikkererwten goed verspreid over een bakplaat. Rooster ze in de oven totdat de kikkererwten knapperig zijn (ongeveer ½ uur).

Sesam Noten Repen

200g honing

150g sesamzaadjes

25g pistache noten grof gehakt

25g zonnebloem pitten

1/4 theelepeltje zout

1 eetlepel plantaardige olie

 

 

Vet een bakvorm in van 25 cm x 15 cm en zet die opzij. Neem een grote koekenpan en verwarm die met plantaardige olie. Voeg daarbij de zaadjes en de gehakte nootjes en rooster ze, ongeveer 2 tot 3 minuten. Verwarm de honing geleidelijk totdat die vloeibaar is en giet het dan over de zaadjes en de nootjes. Zet de pan terug op een laag pitje en kook het mengsel (zonder te roeren) totdat de kleur van de honing donker goudbruin is. Schep het mengsel in de bakvorm en laat het afkoelen. Als het eenmaal afgekoeld is, snijd het dan in repen en bewaar ze in een goed afgesloten blik. Als je ze op elkaar stapelt leg er dan wat vetvrij papier tussen zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.

Jerky (gedroogd vlees)

230 gram biefstuk (entrecôte  of gelijkwaardig)

 

Voor de Marinade:

2 eetlepels honing

2 eetlepels soja saus

1/2 eetlepel knoflook poeder

¼ eetlepel chilipoeder

Gemalen zwarte peper

 

Snijd het vlees in lange dunne reepjes (het is gemakkelijker te snijden als je het in de vriezer legt totdat er ijskristallen op komen).

Mix alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en leg de reepjes in de marinade. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is. Laat het een nacht staan.

 

De volgende dag veeg je de overtollige marinade weg en leg de reepjes op een rooster in een braadslee. Zet die 2-3 uur in een warme oven of totdat het vlees uitgedroogd is. Laat het afkoelen en bewaar in een luchtdichte glazen pot. Je kunt er weken mee doen!

 

...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language