Waarom zou je 's nachts wandelen?

Voor een buitenstaander lijkt het organiseren van een trektocht of een serieuze wandeling gekkenwerk. Laat staan dat je ’s nachts gaat lopen, dat is helemaal idioot.

Wij weten echter beter. Ik kan met een gerust hart zeggen dat nachtelijke trektochten leuk zijn, een nieuwe uitdaging voor wie ervaren is in wandelen. Niets om je ongerust over te maken.

Nachtelijke trektochten zijn juist ontzettend leuk. De duisternis geeft het een extra dimensie, een zweem van mysterie wat een bijna verslavende werking op je heeft. De wereld ziet er in de nacht heel anders uit, het verbreed je perspectief. Jouw buurt zie je overdag vaak genoeg, maar ’s nachts is het een heel ander verhaal. Ook het kijken naar de sterren aan een wolkeloze hemel is een hele ervaring.

Naast al dat leuks, is nachtwandelen heel veilig als je maar de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Om je te helpen je op de positieve dingen te richten en je zorgen wat weg te nemen, geven wij je de richtlijnen voor een succesvolle trektocht in de nacht.

Kies je route met zorg

Of het nou je eerste keer is of je vijftiende, het blijft belangrijk dat je een goed wandelpad kiest.

Wat is dan een goed wandelpad voor jou? In het algemeen is een breder pad veiliger, zeker ’s nachts. Idealiter loop je de eerste keren over wegen of speciaal daarvoor aangelegde wandelpaden. Dat is een veilige manier van lopen en dat geeft je zekerheid.

Als je niet zeker weet of het pad dat je uitgekozen hebt inderdaad veilig en breed is, probeer dan de VVV in de buurt van het pad te bereiken. Vraag ze naar geschikte wandelpaden voor beginners. Als je ze dan toch aan de lijn hebt, vraag dan meteen naar de openingstijden van het pad en of het ’s nachts ook voor publiek toegankelijk is.

Ik hoor je denken: ‘maar ik ben een ervaren loper, waarom moet ik opeens weer beginnersroutes lopen?’

Als ervaren lopen hoor je te weten dat de wandelroutes voor ervaren lopers vaak smal, stijl en vol met obstakels zijn. Dat maakt deze paden in het donker veel gevaarlijker en een flinke val in het donker is van een andere orde dan een val overdag.

Zo’n pad volgen zonder zaklamp of ander licht is een ramp die ieder moment kan gebeuren.

Neem goed materiaal mee

Als je het juiste pad hebt gekozen, dan is de volgende stap het kiezen van goed materiaal,

Voor een wandelpad voor beginners hoef je niets bijzonders mee te brengen. Je basisuitrusting met water, goede schoenen, extra kleding, een lichtbron en je mobieltje of een radio met GPS is voldoende.

Voor wie wat meer uitleg nodig heeft over goed schoeisel; we bedoelen goede schoenen met enkelondersteuning en zachte sokken.

Hoeveel water? Minstens een liter.

De beste lichtbron is eentje die je gemakkelijk aan en uit kunt zetten, je wilt toch de sterren zien?? Een hoofdlamp of zaklamp is prima. Sommige wandelaars gebruiken hun mobieltje of aansteker als lichtbron, maar dat is geen goed idee. Deze bronnen zijn minder betrouwbaar en ook lastiger vast te houden.

Ook als het warm weer is, neem toch altijd een lichte wand- en waterdichte kledinglaag mee. Het weer kan zomaar omslaan en dan ben jij er op voorbereid. Laat je niet overvallen door regen of storm. Het is niet fijn om voor een drie uur durende nachtwandeling een dikke jas mee te slepen, maar als er iets gebeurd en het weer slaat om, dan ben je blij dat je die meegenomen hebt!

Tips en trucs

Nog even een paar tips and handigheidjes op een rij voor een geweldige ervaring :

  • Insecten leven vooral ’s nachts. Als het gebied waarin jij loopt, een grote insectenpopulatie kent, neem dan eventueel insectenspray mee.
  • Neem een zakmes mee.
  • Loop niet alleen en houd de afgelegen gebieden voor als je een ervaren nachttrekker bent geworden
  • Zoek uit hoe de omgeving eruit ziet en vooral of er wilde dieren actief zijn, zoals vossen, herten en beren. Wees voorbereid op een eventuele ontmoeting met een wild dier.

Maar het gaat er vooral om dat je lol hebt en dat je plezier hebt in het nachtwandelen. Als jij er zin in hebt en er naar uitkijkt, dan is de kans dat het leuk wordt erg groot!

Tips en trucs voor nachtwandelen
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language