De regels van golf: Maak je een flinke wandeling of word je verwend?

Weinig sporten hebben zoveel regels en zoveel beheersing als golf. Met diverse straffen en het droppen van de bal, precieze lengtematen van de club en de richting die je op mag slaan, grenzen die je niet mag overschrijden en objecten die in de weg staan de je wel of niet mag verplaatsen, afhankelijk van het type spel dat je speelt.

Verbazend genoeg bestaan er maar vierendertig regels binnen de golfsport. Maar er zijn ruim honderd onderdelen weer in onderdelen opgedeeld, die ook weer in duizenden verklaringen, interpretaties en beslissingen verdeeld zijn. Maar ze stammen wel allemaal af van die vierendertig regels.

Probeer niemand te raken als je de bal slaat

Bij een sport die zoveel regels heeft als golf, kent nooit iedereen alle regels. Daarom vertellen we je hier een paar die je vast nog niet wist en waar jij je voordeel mee kan doen.

Wist jij dat als je de bal van de fairway slaat, richting het buitenterrein, waarbij je per ongeluk je partner raakt waardoor de bal in het buitenterrein terecht komt, dat je de slag over mag doen zonder dat je een straf krijgt? Deze regel geldt natuurlijk alleen als je partner niet in de weg van de bal stond, zoals in een extra verklaring bij de regels staat.

Wel bied je natuurlijk je excuses aan bij je partner, dat is zoals het hoort in de omgang.

Wie zijn bal is het eigenlijk?

Je hebt alles klaargezet en je slaat je favoriete bal met een mooie slag richting de green, maar hij stuitert en komt in ruig terrein terecht. Je partner volgt je voorbeeld (helaas) en ook zijn bal stuitert naar dat ruige terrein. Als je samen richting de plek des onheils loopt, ontdek je dat jullie allebei voor precies dezelfde bal gekozen hadden.

Hoe weet je nu van wie welke bal is? Als je ze echt niet uit elkaar kunt houden, zit er maar één ding op: opnieuw spelen. Dat levert je beide een extra slag op. Die fout maak je één keer en daarna controleer je altijd of je partners niet met gelijke ballen spelen.

Wie zijn bal is het eigenlijk?

Straffen en beweegbare objecten

De meeste regels rondom objecten in de buurt van jouw bal, zijn simpel. De vraag is vooral of ze vast zitten of verplaatst kunnen worden. Verplaatsbare dingen mogen weggehaald worden. Allen is deze regel niet overal gelijk, want de plek waar de bal ligt is van belang voor de toepassing.

Als jouw slag in een bunker terecht komt, vloek je wellicht even, maar wanneer je ziet dat jouw bal achter een dennenappel terecht is gekomen, word je weer blij.  Dit is een verplaatsbaar object, dus dat mag je weghalen. Toch? Maar wanneer jouw bal en het object dat in de weg ligt, in dezelfde bunker (of waterhindernis) liggen dan krijg je een extra slag als straf voor het verwijderen van het object.

Sommigen peinzen er niet over om de regels te bestuderen van de sport die ze beoefenen, in ieder geval niet tot op de letter nauwkeurig. Dat kan je in sommige gevallen wel een straf schelen. Voor amateurgolfers (en eigenlijk voor alle golfers) kan één slag een wereld van verschil maken.

Straffen en beweegbare objecten

Gerelateerde tags :

Golfregels Golfballen
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language