Dit kun je WEL en dit beter NIET aantrekken naar dansles

Het is erg spannend als je je aangemeld hebt voor je eerste dansles, zeker als je nog nooit eerder aan stijldansen hebt gedaan. Je hebt vast een waslijst met vragen, zoals:

  • Kun je het bijhouden?
  • Wie wordt je danspartner?
  • Krijg je een leuke docent?
  • Breng je er überhaupt wel iets van terecht?

Een eerste indruk is altijd belangrijk, dus voordat je je druk maakt over je andere vragen, richten we ons eerst op wat voor kleding je aantrekt.

Dress for Succes

Als beginner is ballroomdansen nogal een uitdaging. Alles is nieuw. En je wilt geen modderfiguur slaan door meteen de eerste les al in verkeerde kleding op te komen draven. Dat maakt geen goede indruk op je docent en op je partner.

De kleding die je kiest moet lekker zitten en er representatief uitzien. Je moet je gemakkelijk kunnen bewegen, maar je wilt ook niet in je oude kloffie verschijnen.

Wist je dat veel dansstudio's er eigen kledingregels op na houden? Over het algemeen kun je wel zeggen dat leerlingen nette en toch ‘normale’ kleding dragen. Liever geen spijkerbroek, t-shirt met gaten, trui of korte broek. Kleding die veel huid laat zien of op een andere manier onthullend is, is not done. Je partner zou zich ongemakkelijk en opgelaten voelen als jij een ultra kort broekje of een tank top aanhebt.

Dames eerst

Meestal dragen vrouwen een jurk of een rok. Een leuke en niet te strak zittende broek met een blouse mag ook.

Het belangrijkste is wel dat de kleding die je draagt lekker zit en dat je er goed in kunt bewegen. Kies niet voor kleren die je beperken in je bewegingsvrijheid of die omhoog kruipen tijdens het dansen. Mocht je niet anders kunnen, zorg er dan voor dat je een extra strak broekje over je onderkleding aanhebt. Dat geeft je meer zelfvertrouwen tijdens het dansen, voor als je kleding toch omhoog kruipt.

Voor de heren

Ook voor mannen geldt dat goed zittende kleding het beste is, kleding waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Pantalons of een lange broek zijn de beste keuze. Voor een extra goede eerste indruk kun je kiezen voor een overhemd of polo met een kraag.

Het belangrijkste deel

Uiteraard zijn de schoenen het belangrijkste deel voor de dansles.

Omdat je een beginner bent en nog niet weet of je er echt mee door wilt gaan, koop je nog geen dure dansschoenen. Dat is ook helemaal niet nodig.

Kies wel schoenen met een dichte neus, zeker als beginner sta je weleens op iemand zijn teen of een ander staat op jouw tenen. Daarnaast is het belangrijk dat je schoenen minimaal een riempje aan de achterkant hebben. Op slippers dansen is geen goed idee, die verlies je tijdens het dansen en daardoor loop je kans op blessures.

Schoenen met rubber zolen zoals sportschoenen, zijn ook geen goed idee, want zij blijven aan de vloer plakken. Schoenen met leren zolen laten je over de dansvloer zweven en tollen. Heb je die niet en ook geen geld voor nieuwe? Ga dan met een oud paar schoenen naar de schoenmaker en laat de zolen vervangen. Denk er wel aan dat je deze ‘nieuwe’ dansschoenen alleen bij de dansles draagt en niet als je naar buiten gaat, zodat de leren zolen schoon en droog blijven.

Veel dames zijn geneigd om hoge hakken aan te trekken, zeker als ze die vaker dragen. Niet doen. Ballroom dansen is heel wat anders dan de stad in gaan en het vraagt een nieuwe balans van je. Pas als je je zeker voelt op de dansvloer, kun je kiezen voor hoge hakken. Ga in het begin voor lage hakken, mannen kunnen het beste kiezen voor hakken van anderhalve centimeter.

Als je het geld ervoor hebt en je hebt besloten dat je doorgaat met het ballroomdansen, dan kun je altijd nog een paar dansschoenen halen bij een speciale winkel voor danskleding. Kies wel voor een beginnersschoen, die geschikt is voor alle ballroomdansen, inclusief salsa. Een schoen met een gesloten teen, een oplopende hak tot vijf centimeter en een enkelband is meestal de beste keuze.

Iets over hygiëne

Tijdens de lessen dans je met meerdere partners, daarom moet je ook aan je hygiëne denken. Neem een extra handdoek en een extra shirt mee voor het geval je erg veel zweet. Gebruik geen sterk ruikende parfum of geurwater en houdt snoepjes voor een frisse adem bij de hand.

Bij twijfel; bel

Kies het zekere voor het onzekere en bel naar de dansschool om naar hun kledingvoorschrift te vragen. Dan weet je zeker dat je juist gekleed verschijnt.

Ballroom is geweldig om te doen, een echte sport. Het is leuk, gezellig en het houdt je fit. Volg bovenstaande tips, dan maak je een goede start. Heren, altijd met je rechtervoet beginnen, dames altijd met links.

Maar heb boven alles veel plezier!

...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language