De 7 stappen voor het plannen van een succesvolle trektocht

Zomaar een weekend er op uit voor een trektocht is een heerlijke manier om er even uit te zijn en jezelf en je portemonnee niet teveel te belasten. Of je nou over het platteland loopt of echt de bergen ingaat, het is een prima manier om van de buitenlucht te genieten, de zon in je gezicht te laten schijnen en de wind in je haren te voelen.

Net als alle activiteiten, loop je ook bij een trektocht een zeker risico, bijvoorbeeld op een blessure. En als je dan ook nog een wandelroute kiest die wordt afgeraden, je verzwikt je enkel of je verdwaald, dan is de lol er snel van af. Een goede planning en voorbereiding is hierop het antwoord, ook als je er maar een paar uur op uittrekt in het gebied waar je woont.

We geven je zeven stappen om te zetten voordat je daadwerkelijk op pad gaat, zodat je goed voorbereid gaat wandelen.

Kies je route

Het kiezen van een geschikte route helpt je al een eind op weg om te genieten. Als de route te kort is, dan kun je je achteraf bekocht voelen. ‘Ik kan toch meer dan dat?’ Maar een te lange route, levert je grote problemen op, als je oververmoeid bent valt er weinig meer te genieten.

Wanneer je in een gebied gaat lopen dat je niet kent, is het beter om voor korte of middellange routes te kiezen. Dit geeft je de gelegenheid om de omgeving wat beter in je op te nemen, want er is geen druk dat je op tijd aan moet komen en dat je niet precies weet hoe lang het nog lopen is. Met een kortere route loop je ook minder kans op blessures.

Wanneer je gaat wandelen in een gebied waar dieren in het wild verblijven, laat je dan goed informeren. Ook in gebieden waar veel trektochten worden gehouden, kun je nog weleens oog in oog komen te staan met iets als een slag. Minder gevaarlijk ogende dieren, kunnen wel grotere problemen opleveren, kijk daarom uit voor teken en spinnen.

Kies je wandelroute

Draag goed schoeisel

Het lijkt een open deur, maar toch kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om geschikte schoenen en sokken te dragen.

Loop je in een vochtig of heel droog gebied? Is het een vlak gebied of heuvelachtig? Loop je over paden van asfalt of over los gesteente?

De antwoorden op deze vragen bepalen op welke schoenen jij het best kunt lopen. Met de juist schoenen loop jij op je gemak de hele route, met de verkeerde schoenen aan loop je blaren of een verzwikte enkel op.

In de meeste gevallen kun je het beste schoenen kiezen die je enkels ondersteunen en die luchtdoorlatend zijn. Zware stappers zijn geen goed idee, want die hangen al snel (letterlijk) als een blok aan je been.

Draag goed schoeisel

Neem geschikte kleding mee

Het weer kan zomaar omslaan. Dat je vertrekt met de zon aan de hemel, wil niet zeggen dat je de hele dag in de zon zult lopen. Het kan zomaar gaan waaien, de lucht kan betrekken en het kan gaan regenen. Houd daar altijd rekening mee en neem extra kleding mee voor die gelegenheden.

Bij een brandende zon kun je het beste lichte kleding in laagkes dragen. Bescherm ook je hoofd en je nek.

Aan het eind van de dag kan het zomaar een stuk killer worden. Neem daarom altijd een trui of een andere laag warme kleding mee. Mocht je het dan te warm krijgen, dan kun je het altijd weer uittrekken.

Zorg voor ruim voldoende water

De meeste mensen kunnen meer dan drie weken overleven zonder eten, maar niet meer dan 72 uur zonder water.

Als je uitdroogt, loop je de kans op desoriëntatie en kun je verdwalen. Je leuke wandeling van acht uur verandert dan in een 24 uur durende nachtmerrie.

Mocht jou dat overkomen, dan heb je in ieder geval water bij je om te overleven.

Zorg voor ruim voldoende water

Zeg het tegen iemand

Nu we het toch over verdwalen hebben; je wilt natuurlijk wel dat ze je missen als je verdwaalt en dat ze dan ook weten waar ze moeten zoeken. Laat daarom altijd iemand weten dat je een trektocht gaat doen, waar dat is en wanneer je verwacht weer thuis te zijn.

Dat mag overdreven lijken, je wilt liever levend teruggevonden worden.

Neem een mobieltje of radio mee

Het is geweldig om één met de natuur te zijn en je wilt even los zijn van alle apparatuur, even vrij van alles. Toch is het belangrijk dat je een mboieltje meeneemt voor noodgevallen.

Het is het beste als je een radio meeneemt. Daarvan gaat de batterij langer mee en je bent niet afhankelijk van zendmasten en dat je wel of geen bereik heb. Een radio werkt overal.

Heb je geen radio beschikbaar, neem dan je mobieltje mee. Dan heb je in ieder geval iets voor noodgevallen.

Neem een mobieltje of radio mee

Draag een zakmes bij je

Ook als er helemaal niets fout gaat, is het nog altijd handig om een zakmes bij je te hebben.

Heb je een doorn in je voet? Ben je de kurketrekker vergeten voor het flesje wijn bij de picknick? Behoefte aan een wandelstok? In al deze gevallen biedt het zakmes uitkomst. Ook al lijkt het nu misschien overdreen, het is zoals mijn vader altijd zei: Beter ergens mee verlegen dan om verlegen.

Draag een zakmes bij je

Gerelateerde tags :

Schoeisel Route
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language