7 redenen om te gaan fietsen

Als echte Hollanders hoeft niemand je te vertellen hoe geweldig het is om te fietsen. We hebben het allemaal al erg jong geleerd en we fietsen door totdat we 100 worden. Vooral de electrische fietsen helpen eraan mee dat we nog veel langer door kunnen gaan met deze gezonde (en goedkope) bezigheid. Nou ja, goedkoop geldt niet voor de electrische fiets, maar gezond is het wel – van 5 minuten naar de winkel fietsen tot in het weekend met je vrienden een koers van 100 km te rijden.

Ik wil graag even op een rijtje zetten wat de voordelen voor je zijn om regelmatig op de fiets te springen. En dan heb ik het niet eens over dat het goed is voor het milieu, dat je vaak sneller ergens bent dan met de auto en dat het iets is wat je nooit meer verleert. 

Fietsen is goed voor je hart

Studies wijzen uit dat je het risico om een hartaanval te krijgen met 50% kunt verminderen als je regelmatig fietst. Vooral als je er een dagelijkse gewoonte van maakt. Even je hart flink laten werken door dat heuveltje op te sprinten is het beste wat je kunt doen voor je hart. Het houdt van werken.

Natuurlijk, alle sporten hebben dat resultaat, maar fietsen is iets wat je bijna ongemerkt kunt doen en het voelt niet aan alsof je aan het sporten bent. Behalve natuurlijk op die zondagmiddag 100-km koers of op een mountain bike parcours.

Gezond voor je hart

Van fietsen kun je afvallen

Overkomt het jou ook dat je 'voor het gemak' snel de auto pakt om een fles melk te gaan halen? Is je fiets aan het roesten in het schuurtje omdat het 'lastig' is om ermee op straat te gaan? Vind je het irritant om nat te worden als je van en naar je werk fietst? Allemaal heel begrijpelijk, maar als je merkt dat je kleren niet meer passen en je een beetje kortademig wordt, is het misschien toch een goed idee om je fiets weer op te zoeken.

Afhankelijk van je gewicht en hoe hard je fietst kun je van 400 tot 500 caloriën verbranden per uur.

Bovendien rust ongeveer 70% van je gewicht op het zadel, dus als je echt te zwaar bent is het een uitstekende manier om weer in conditie te raken zonder dat je teveel druk zet op je gewrichten.

Natuurlijk helpt het ook om je eetgewoontes aan te passen, maar als je echt van plan bent om je leven te veranderen dan is elke dag gaan fietsen een hele goede eerste stap tot het kwijtraken van alle 'autopondjes'.

Fietsen helpt je om af te vallen

Fietsen zorgt voor een goede conditie

Regelmatig pedaleren helpt je om in een betere conditie te komen. Vooral als je de versnelling af en toe wat lager zet of tegen dat viaduct op klimt. En wat een geweldige realisatie is het als je na twee weken moeiteloos omhoog fietst over dat bruggetje! 

Fietsen zorgt voor een goede conditie

Fietsen maakt je sterker

In het algemeen zijn het vooral de spieren in je onderlichaam die het meeste profijt hebben van fietsen. Vlak ook het effect niet uit op je core, want je bent constant aan het balanceren op de fiets. Hoe groter de spieren, hoe meer impact op je gezondheid. Na een paar maanden fietsen past die spijkerbroek gegarandeerd veel beter.

Behalve je spieren, profiteren ook je pezen, gewrichtsbanden en gewrichten van fietsen. Het is een hele goede keuze voor cross-training en om eens afwisseling te hebben van je andere sporten. Door te fietsen kun je ook peesontstekingen, osteoperose en artrose tegengaan.

Van fietsen word je mentaal sterker

Voor elke vorm van lichamelijke oefening geldt dat je er ook mentaal sterker van wordt. Voor fietsen geldt het dubbelop en er zijn nog veel meer voordelen.

Het is zo belangrijk om je te realiseren dat je fietsen gewoon elke dag kunt doen! Naar je werk, naar school, kinderen halen en brengen, boodschappen doen, even op de koffie – alle dagelijkse bezigheden kun je verenigen met 'even' op de fiets. De frisse wind door je haren en je hoofd even leeg maken. Daarom is het belangrijk dat je deze bezigheid ook buiten doet in plaats van binnen in de sportschool. Fiets je gewoon naar de sportschool en weer terug!

Van fietsen word je mentaal sterker

Als je fietst leef je langer

Iedereen heeft wel iemand in de familie- of kennissenkring die al ver over de 80 is en nog steeds fietst. Het is echt een sport voor het leven. Deze senioren waren misschien toch wel oud geworden, maar het dagelijkse fietsen heeft ze ook gezond oud gemaakt.

Met fietsen maak je vrienden

Op de Nederlandse wegen is het bijna onmogelijk om alleen te fietsen. Het begint al met naar school gaan. Levenslange vriendschappen zijn op de fiets begonnen. Samen elke dag door weer en wind – dat schept een band.

Je ziet het ook overal: de vriendjes die om het hardst fietsen in het park, de tienermeisjes die thuiskomen uit school, de moeders met hun koters achterop, de koersgroep die bezweet en voldaan terugkeert van een weekend rijden, de oudjes die samen keuvelen – allemaal op de fiets!

Wat een heerlijke gezonde, Nederlandse nationale sport.


 

Met fietsen maak je vrienden

Gerelateerde tags :

Gezond Vrienden
...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language